3 db zsemle,
3 db tojás,
1 db tojássárga,
8 dkg vaj,
1 csomó zöldpetrezselyem,
10 dkg sárgarépa,
10 dkg fehérrépa,
5 dkg vöröshagyma,
2 dkg paradicsompüré,
2 dkg liszt,
só
A zsemléket vékonyan meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, majd beáztatjuk tejszínbe és kinyomkodjuk. A kicsontozott bárányszegyet egy éles, vékony pengéjű késsel felszúrjuk úgy, hogy tölthető legyen, ügyelve arra, hogy a vékony szegyhúst ne szúrjuk ki.
Keverőtálba töltjük a tojásokat és a tojássárgát, hozzáadjuk a lágy vajat, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd fakanállal simára keverjük. Hozzáadjuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlét, meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Amennyiben a töltelékünk túl lágyra sikerült volna, kevés megszitált zsemlemorzsát keverünk hozzá. Az így elkészített, jól összekevert töltelékkel a szegyet megtöltjük. A nyílást hústűvel betűzzük, vagy összevarrjuk. A szegy mindkét oldalát megsózzuk és néhány percig állni hagyjuk.
Közben a sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát karikára vágjuk és egy sütőtepsi aljára szórjuk. Erre a zöldségágyra fektetjük a megsózott szegyet, olvasztott zsírral leöntjük és az előmelegített sütőbe toljuk. Gyakori locsolgatással szép pirosra sütjük. A szegyet a tepsiből kiemeljük, a visszamaradt pecsenyezsírba keverjük a paradicsompürét, majd amikor ez kissé megpirult, megszórjuk a liszttel, tovább pirítjuk és egy kevés vízzel felengedjük. Jól kiforraljuk, kevés vajat morzsolunk bele és finom szűrőn átszűrjük.
Tálaláskor a szegyet felszeleteljük, aláöntjük a vajas pecsenyeszaftot és frissen megsütött burgonyával, fejes salátával tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 2021 kJ/ 481 kcal
Ajánlott ital: Zöldveltelini
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.